Ένα έγκλημα,ένα τραγούδι,μια συγνώμη.

Ένα έγκλημα,ένα τραγούδι,μια συγνώμη.

84
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοι μας η σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει το τραγούδι «Sunday bloody Sunday”.Πόσοι όμως ξέρουμε αλήθεια την ιστορία που κρύβεται από πίσω από αυτό;

Όπως όλα τα νεα(νικα) μουσικά συγκροτήματα ξεκινούν αρκετά πολικοποιημένα (πριν η επιτυχία και το χρήμα διαβρώσει συνειδήσεις και τα κάνει πιόνια του κατεστημένου (πολιτικού,οικονομικού,και καλιτεχνικού) έτσι και οι λατρεμένοι μας U2 στην αυγή της καριέρας τους ήταν ένα άκρως πολιτικοποιημένο μουσικό γκρουπ.Ενα αποτρόπαιο έγκλημα της πολυτάραχης ιστορίας της πατρίδας τους τους ώθησε να γράψουν ένα τραγούδι που έμελε να γίνει μια τεράστια επιτυχία. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχη:

Η Ματωμένη Κυριακή , είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός που έλαβε χώρα στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, στις 30 Ιανουαρίου 1972. Σε μια πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, για την κατάσταση που επικρατούσε στη Βόρεια Ιρλανδία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιοχή Μπόγκσαϊντ, 26 ατομα πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, του οποίου ηγούνταν ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής (αργότερα Στρατηγός) Μάικ Τζάκσον.

13 άνθρωποι, 6 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, πέθαναν αμέσως, ενώ άλλος ένας πέθανε ύστερα από 4½ μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από οχήματα του στρατού. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, πιστοποιούν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι. Πέντε από εκείνους πυροβολήθηκαν στην πλάτη. 38 χρόνια αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2010 , δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ .

Σύμφωνα με την Έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα. Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών.

Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια πράξη εναντίον του (είτε βομβιστική επίθεση, είτε λιθοβολισμός). Κάποιοι από τους στρατιώτες δήλωσαν ψέματα σχετικά με τα γεγονότα. Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός. Για το γεγονός αυτό τo 1983 οι U2 έγραψαν το τραγούδι διαμαρτυρίας Sunday, Bloody Sunday. Επίσης ο Τζων Λένον στο άλμπουμ, Some Time In New York City, το τραγούδι Sunday, Bloody Sunday, αλλά και το τραγούδι The Luck of the Irish με περιεχόμενο πιο γενικό, σχετικά με το ιρλανδικό ζήτημα.

Ο Πωλ Μακάρτνεϋ, λίγο μετά το γεγονός, έβγαλε το single Give Ireland Back to the Irish που όμως λογοκρίθηκε από το BBC, και ο Κρίστι Μουρ το τραγούδι Minds Locked Shut. Ακόμα έχουν γυριστεί και δύο ταινίες για την τηλεόραση, το 2002 (Bloody Sunday και Sunday). Αυτή λοιπον είναι η πραγματικη ιστορια που ενεπνευσε τους αγαπημενους του γραφοντος U2 να γραψουν ένα υπεροχο ροκ κομματι και ταυτοχρονα να μας κανουν γνωστη μια σφαγη που ισως αν δεν υπηρχαν οι U2 ισως και να μη το γνωριζαμε ποτε.

bloodyΤοιχογραφία από καλλιτέχνες του Μπόγκσαϊντ που απεικονίζει αυτούς που σκοτώθηκαν από το Βρετανικό Στρατό κατά την Ματωμένη Κυριακή.

 

 

 

 

epipap για τα Αληθινά Ψέματα