Πώς η C.I.A. βοήθησε την DISNEY να κατακτήσει τη FLORIDA

Πώς η C.I.A. βοήθησε την DISNEY να κατακτήσει τη FLORIDA

46
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η Disney έπρεπε να καθορίσει τη γη που θα στεγάσει το θεματικό πάρκο Disney World Theme Park, οι υπεύθυνοι της εταιρίας ήταν αποφασισμένοι να πάρουν τη γη κάτω από τις τιμές της αγοράς και έτσι δημιούργησαν μια εκτεταμένη συνωμοσία έτσι ώστε οι πωλητές γης στη Florida να μην έχουν καμία ιδέα για το ποιος είχε την αγορά της Κεντρικής τους ιδιοκτησίας. Καταφεύγοντας σε τέτοιες τακτικές Disney απέκτησε περισσότερα από 40 τετραγωνικά μίλια γης για λιγότερο από $ 200 ένα στρέμμα.Η λύση ήταν απλή, χάρη στη συνδρομή της C.I.A.

Το κλειδί της επαφής της Disney με τη C.I.A., ήταν ο William Donovan («Wild Bill»). Μερικές φορές ονομάζεται και «Πατέρας της C.I.A,» και ήταν επίσης συνιδρυτής του Donovan, Leisure, Newton & Irvine, ενός δικηγορικού γραφείου της Νέας Υόρκης του οποίου οι δικηγόροι που περιλαμβάνονται σε λίστα ατόμων που είχαν σχέση με τη C.I.A.To δικηγορικό αυτό γραφείο λοιπόν, ενορχήστρωσε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης,προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος πάνω στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής όπου η DISNEY σκόπευε να εγκαταστήσει το θεματικό της πάρκο. Και πάλι η CIA ήταν εδώ για να βοηθήσει.Κύριος νομικός στρατηγικός αναλυτής της Disney για τη Φλόριντα ήταν ένας ανώτερος κατάσκοπος που ονομάζοταν Paul Helliwell. Ο Paul Helliwell (έχοντας βοήθησει στην έναρξη του μυστικού πολέμου της του C.I.A. στην Ινδοκίνα), μεταφέρθηκε στο Μαϊάμι το 1960, προκειμένου να συντονίσει τα βρώμικα κόλπα της C.I.A. κατά του Κάστρο. Σε μια μυστική συνάντηση η Disney το Μάιο του 1965 κάλεσε τον Helliwell προκειμένου να συνδράμει σε ένα σχέδιο παράκαμψης των τοπικών περιβαντολογικών και οικιστικών νόμων της Φλόριντα.

Ο Helliwell συμβούλευσε τη Disney να δημιουργήσει δύο πόλεις «φαντάσματα» και στη συνέχεια, να οριστούν «νομιμόφρονες» πολίτες στη διοίκηση των πόλεων αυτών, στην ουσία όμως οι πολίτες αυτοί θα παραχωρούσαν τον πλήρη έλεγχο διοίκησης στην εταιρία όντας»πιόνια» της DISNEY.
77Ετσι στις αρχές του 1967, ο νομοθέτης της Φλόριντα δημιούργησε δύο «πόλεις»,το Hallowell, και την πόλη του Lake Buena Vista. Και στις δύο «πόλεις», κατά παράβαση των συνταγμάτων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Φλόριντα,άλλαξαν οι τοπικοί νόμοι, δίνοντας στους ιδιοκτήτες γης (εν προκειμένω την DISNEY) το δικαίωμα, να παρακάμπτουν βασικές νομοθετικές αρχές της πολιτείας της Φλόριντα αλλά και των Η.Π.Α. με σκοπό την ίδρυση του θεματικού πάρκου, το οποίο τελικά εγκαταστάθηκε πάνω σε γη της οποίας η αντικειμενική αξία είχε στο μεταξυ μειωθεί στα 200 δολλάρια το στρέμα.

Λίγο πριν τα εγκαίνια του θεματικού πάρκου μερικά χρόνια μετά ο ίδιος ο Walt Disney (που πέθανε απο καρκίνο του πνεύμονα 7 εβδομάδες πριν τα εγκαίνια) παραδέχτηκε οτι όλα ήταν ενα colpo grosso.

T.D. Allman

πηγη