ΜΑΤΟΑΡΠΑ-Ένα μουσικό όργανο για ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες.

ΜΑΤΟΑΡΠΑ-Ένα μουσικό όργανο για ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες.

38
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης συμμετέχει σε μία ερευνητική μελέτη, και εχει σχεδιάσει και αναπτύξει ένα ψηφιακό μουσικό όργανο που μπορεί κανείς να το χειρίζεται με κινήσεις του ματιού, του κεφαλιού ή με οποιαδήποτε συσκευή.Συμμετέχει στο TEDxCHALLENGE Athens με σκοπό να μπορέσει να υλοποιήσει την πρότασή του για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικές δυσκολίες. Η προσπάθειά του αξίζει να προβληθεί γιατί είναι πράγματι καινοτόμα…

Παραθέτουμε παρακάτω, ολόκληρη την υποψηφιότητα στο TEDxCHALLENGE Athens , η οποία πραγματικά αξίζει ευρύτερης προβολής και αφορά το όργανο που εχει σχεδιαστεί την ματοάρπα (eyeharp)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μουσικού οργάνου για άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες όπως τετραπληγία λόγω ατυχήματος, Σύνδρομο Εγκλεισμού ή Αποκλεισμού (Locked-In Syndrome) και Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS). Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις ο ασθενής χάνει την ικανότητα κάθε σωματικής κίνησης εκτός των ματιών. Συνεπώς ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μουσικού οργάνου που να μπορεί κάποιος να το χειρίζεται ακόμα και μόνο με το βλέμμα ή τις κινήσεις του κεφαλιού. Ένας ακόμα στόχος είναι το χαμηλό κόστος, μιας και πολλές φορές η ασφάλεια δεν καλύπτει έξοδα για αγορά συσκευών εντοπισμού βλέμματος. Τελικός σκοπός είναι να παρέχουμε την δυνατότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να μπορούν να μάθουν να παίζουν μουσική. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να αποκλύεται από το δικαίωμα στην μουσική παιδεία.

ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Έχουμε ήδη σχεδιάσει και αναπτύξει ένα ψηφιακό μουσικό όργανο που μπορεί κανείς να το χειρίζεται με κινήσεις του ματιού, του κεφαλιού ή με οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να πάρει τον έλεγχο του δείκτη του ποντικιού σε έναν υπολογιστή. Ο χρήστης μπορεί να παίζει μελωδίες σε πραγματικό χρόνο ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αλλάζει συγχορδίες στην μουσική του σύνθεση. Το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://code.google.com/p/eyeharp/ Υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις για windows και linux. Η ματοάρπα (eyeharp) είναι ένα μουσικό όργανο ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με συσκευές εντοπισμού βλέμματος (eye-trackers), ενώ μπορεί να το χειριστεί κανείς με επιτυχία και με συσκευές εντοπισμου των κινήσεων του κεφαλιού (head trackers) ή και με ένα απλό ποντίκι. Το όργανο μπορεί να το χειριστεί κανείς με χρήση συστημάτων εντοπισμού βλέμματος (eye trackers) ανοιχτού κώδικα και χαμηλού κόστους. Έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία με το σύστημα εντοπισμού βλέμματος EyeWriter (κόστος κατασκευής 50€) και ITU Gaze Tracker (κόστος μέχρι 600€). Αναφέρουμε ότι αντίστοιχα εμπορικά συστήματα στοιχίζει πάνω από 7000€. Επίσης έχει δοκιμαστεί με επιτυχία με το δωρεάν λογισμικό camera mouse όπου μπορεί κανείς να χειριστεί τον δείκτη του ποντικού μόνο με κινήσεις του κεφαλιού. Ένα βίντεο που παρουσιάζει τις δυνατότητες του οργάνου με τη χρήση μπορεί να βρεθεί στο youtube: http://youtu.be/XyU8FyB0nZ8 (ενεργοποιήστε τα annotations για να δείτε επεξηγήσεις της λειτουργίας του). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την διπλωματική μου εργασία στο παρακάτω σύνδεσμο: http://www.mtg.upf.edu/system/files/publications/Vamvakousis-Zacharias-Master-thesis-2011.pdf Το βίντεο αυτό μαζί με ένα βίντεο από την επίσκεψη στο Catalan Foundation of Celebral Pulsy (όπου άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες παίζουν για πρώτη φορά με το όργανο με κινήσεις του κεφαλιού με την χρήση του δωρεάν λογισμικού camera mouse) επισυνάπτονται παρακάτω. Επίσης επισυνάπτεται η παρουσίαση (αρχείο odp) που έγινε στο Sound and Music Computing Conference 2011, Padova.

ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Ή ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ;:

Η ματοάρμα (EyeHarp) είναι το αποτέλεσμα της διπλωματικής μου εργασίας στο πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στην Βαρκελώνη, στο τμήμα με τίτλο Sound and Music Computing. Ο επιβλέπων καθηγητής είναι ο Dr. Rafael Ramirez. Θα συνεχίσω την έρευνα πάνω σε θέματα προσβασιμότητας και μουσικής κατά την διδακτορική μου διατριβή. Το διδακτορικό θα είναι σε συνεργασία του πανεπιστημίου Pompeu Fabra στην Βαρκελώνη με υπεύθυνο καθηγητή τον Rafael Ramirez και τον Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με υπεύθυνο καθηγητή τον Dr. Γεώργιο Κουρουπέτρογλου (επικεφαλής της Ερευνητικής «Ομάδας Φωνής και Προσβασιμότητας» και υπεύθυνος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας της Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ;:

To blog της ματοάρπας: http://theeyeharp.blogspot.com/ Ένα βίντεο-επίδειξη: http://youtu.be/XyU8FyB0nZ8 Κατεβάστε το λογισμικό και τον κώδικα: http://code.google.com/p/eyeharp/ Η διπλωματική εργασία: http://www.mtg.upf.edu/system/files/publications/Vamvakousis-Zacharias-Master-thesis-2011.pdf Η δημοσίευση στο Sound and Music Computing Conference, Padova 2011: http://smcnetwork.org/system/files/smc2011_submission_165.pdf Η συνέντευξη στο BBC Radio 5 (ξεκινάει στο 16’10»: http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/fivelive/pods/pods_20110628-0407a.mp3

ΠΗΓΗ