Πέθανε μια άλλη μέρα

Πέθανε μια άλλη μέρα

56
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Mνημόνια πάνε και έρχονται, μισθοί συντάξεις «στραγγαλίζονται» κάθε 4 μήνες, η Αθήνα καίγεται κάθε 3 μήνες, οι αυτόχειρες πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά όσο ο χρόνος περνά και η ανεργία έφτασε το 20 τοις εκατό… Και όλα αυτά για να κρατηθεί η χώρα ζωντανή και να μην πτωχεύσει…Τα κλεμμένα χρήματα όμως δεν γυρίζουν πίσω, οι λογαριασμοί στην Ελβετία παραμένουν ερμητικά κλειστοί και η χώρα τελικά είναι ένας ζωντανός-νεκρός , στη χολυγουντιανή γλώσσα ΖΟΜΠΙ.

 

Μιάς και θυμήθηκα το Χολυγουντ,σας παροτρύνω να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο των FINANCIAL TIMES που εξηγεί γιατί η Ελλάδα θα πεθάνει μια άλλη μέρα…

Υπάρχει μία μυρωδιά στην ατμόσφαιρα για το ποια θα είναι τελικά η κατάληξη όσων συμβαίνουν στην Αθήνα. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Η επιλογή, όμως, τελικά είναι απλή.

Η Ελλάδα είτε θα δεχθεί να πράξει ό,τι της ζητούν οι πιστωτές της, θα πάρει τα 130 δισ. ευρώ, θα ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων στις 20 Μαρτίου και θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και θα ζήσει…, για να πεθάνει μία άλλη μέρα, είτε δεν θα κάνει τίποτε από όλα αυτά, δεν θα ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των 14,5 δισ. ευρώ και θα κατρακυλήσει στη χρεοκοπία. Αυτό θα πυροδοτήσει μία μακρά, αργή και βασανιστική διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη.

Γιατί; Αυτό που έγινε σαφές είναι πως στο πλαίσιο της συζήτησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης ορισμένες χώρες -όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, ίσως και η Γερμανία- ήταν πλέον διατεθειμένες να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα.

Έχουν απελπιστεί με την ανικανότητα της Αθήνας να ανταποκριθεί στους όρους της χρηματοδότησής της και έχουν επίγνωση του πόσο μάταιο είναι να χρηματοδοτήσουν εκ νέου μία χαμένη μάχη. Ένα θέμα που κάποτε ήταν ταμπού -η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη- κυριαρχεί πλέον στις συζητήσεις. Έτσι, αυτό που έγινε σαφές στις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης ήταν η έλλειψη βεβαιότητας από όλες τις πλευρές.

Γιάννης Αέρας.