Οι STRESS στο 5ο live festival του Αυτοδιαχειριζόμενου «Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου»

Οι STRESS στο 5ο live festival του Αυτοδιαχειριζόμενου «Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου»

126
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 χρόνια Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου, Στέγαστρο LIVE: με τους STRESS, ΝΕΥΡΟ, DIRTY FUSE, ALLOCHIRIA, ΜΥΑΛΑ ΠΙΘΗΚΟΥ, PIRATES CITY, THE DEAD DRANKS

Αντίσταση, Αυτοοργάνωση, Αλληλεγγύη σ’όλες τις γειτονιές

LIVE ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 7 μ.μ.

Τρόλει 5 & 14, στάση Γεωργούλια

19397034_1614850385214889_4134577667145663563_nΣχετικά με τους STRESS:

ΑΘΗΝΑ – 1979

Οι «Stress» δημιουργήθηκαν στην Αργυρούπολη στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1979 και είναι το πρώτο ελληνικό punk συγκρότημα με ελληνικό αντιεξουσιαστικό στίχο, αν και τα πρώτα κομμάτια που έγραψαν ήταν με αγγλικό στίχο.

Το ’80 έδωσαν το πρώτο τους live στην Χαλκίδα, δεκαεξάχρονοι τότε, σε μια εκδρομή που έκανε το τεχνικό λύκειο Αργυρούπολης. Η πρώτη σύνθεση του σχήματος ήταν Λούης Κοντούλης κιθάρα και φωνή, Κώστας ‘Kon’ Δρίβας μπάσο και φωνή και ‘Jhonny’ Καφαντάρης τύμπανα και φωνή. Στην μπάντα έρχεται λίγο αργότερα ο Φραγγίσκος ‘Frank’ Νίνος (ex «Χάος») στη φωνή και στις 13 Φεβρουαρίου του ’82, συμμετέχουν στο πρώτο punk festival στην «Αρετούσα», στην Πλάκα, μαζί με τους «Guilotine» και τους «Ausschwitss».

1 Δύο μήνες μετά, ξαναπαίζουν στο δεύτερο punk festival, αυτή τη φορά με τους «Ανυπόφορους» και τους «EX-Humans» και σημαδεύτηκε από καταστροφές, συλλήψεις και το οριστικό κλείσιμο της «Αρετούσας». Η χρονά συνεχίστηκε με μια σειρά συναυλιών μαζι με διάφορα γνωστά γκρουπ, όπως «Εσκουλάπιους», «Birth Ward», «Captain Νέφος», Παύλο Σιδηρόπουλο κ.α. με νέα μέλη τους Ηλία Μητσάκη, τον αρμονίστα Βασίλη ‘Billy Lod’ Παλαιοκώστα (ex «Παρθενογένεσις») και τον Αντρέα Γιατράκο.

STRESS Αργότερα αποχωρεί ο Billy Lod, που φεύγει στο Παρίσι και ο ‘Frank’ για να δημιουργήσει τους «Panx Romana» και στη θεση του έρχεται ο Τομ Μπουζιάνης (ex «Παρθενογένεσις») κιθάρα και φωνή, δημιουργώντας ένα νέο ρεπερτόριο σε στύλ «surf-punk-garage-rock».

Το ’82 ηχογραφούν την πρώτη demo κασέτα τους, την οποία παρουσιάζουν στη δισκογραφική «Ρυθμός», αλλά η απάντηση για κυκλοφορία σε δίσκο ήταν αρνητική. Ακουλούθησαν αμέτρητες εμφανίσεις σε μαγαζιά της Αργυρούπολης και των γύρω συνοικιών όπως «Σοφίτα», «Skylamp», «Παρανόιντ», «Κύτταρο», αλλά και σε λύκεια, πανεπιστήμια και σινεμά μαζί με μπάντες όπως «Ex-Humans», «Birth Ward», «Γενιά Του Χάους», «Ανυπόφοροι», «Αντί…» κ.α. Στα τέλη του ’83 η σύνθεση της μπάντας είναι ‘Kon’ Δρίβας μπάσο και φωνή, Λούης Κοντούλης κιθάρα και φωνή και Νίκος ‘Camel’ Χρονόπουλος τυμπανα και φωνή. Εκείνη την εποχή ηχογράφησαν το δεύτερο τους demo, το «Athens burning» σε κασέτα, με τα κομμάτια «Athens Burning», «Χαφιές», «Στρατιώτης», «Indian», «Σκέψου Πριν Είναι Αργά», «‘Αγχος» και «Περιθωριακός». Το demo παρουσιάστηκε στη δισκογραφική «Creep», η οποία το απέρριψε. Κυκλοφόρησε όμως σε Β.Ευρώπη και Σκανδιναβία, από την αγγλική ανεξάρτητη «X-Drix» σε συνεργασία με το δισκάδικο «Art Nouveau» του Νίκου Κοντογούρη. Το ’84 συμμετείχαν στη συλλογή «Διατάραξη Κοινής Ησυχίας» με τα τραγούδια «Δικαίωμα Στη Ζωή» και «‘Αγχος», ηχογραφημένα μέσα σε δύο ώρες στο «Studio 111» και με τη σύνθεσή τους να είναι Λούης κιθάρα, ‘Kon’ μπάσο, Γιάννης Καρύδης τύμπανα, Γιάννης Παπακώστας φωνή. Η συλλογή κυκλοφόρησε από την «Enigma Records» του Σπύρου Περιστέρη.

Stress16_3Τέλη του ’84 επιστρέφει στα τύμπανα ο Νίκος Χρονόπουλος και στη φωνή έρχεται ο Γιάννης Σιαλάκης, ο οποίος δεν ήταν νέο μέλος, αλλά συμετείχε στο γκρουπ παλιότερα ερμηνεύοντας διασκευές. Με αυτή τη σύνθεση ξεκινούν ένα νέο κύκλο εμφανίσεων με νέα κομμάτια και με μια μεγάλη έξοδο στη Πάτρα με το τραίνο, μαζί με φιλικές μπάντες όπως «Αδιέξοδο», «Αντι…», «Εναλλακτική Λύση 3» και «Panx Romana», όπου γίνεται ένα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτιστικής τρομοκρατίας με συμετοχή και άλλων συγκροτημάτων.

Stressrw_2Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά κυκλοφόρησε στα τέλη του ’85, με τίτλο «‘Ηχος Της Ανασφάλειας», με έντεκα κομμάτια ηχογραφημένα στο στούντιο «Mini Farm». Αυτός ο δίσκος ήταν η πρώτη πανκ ανεξάρτητη παραγωγή στην Ελλάδα, βγήκε σε τριακόσια αντίτυπα και η διανομή του γινόταν μέσα στους χώρους των συναυλιών και από τα διάφορα αντιεξουσιαστικά στέκια. Λίγο αργότερα η μπάντα διαλύεται. Το ’88 επανακυκλοφόρησε από την «Wipe Out» ο δίσκος τους, με ένα κομμάτι επιπλέον. Το ’88 οι «Αντίδραση» κυκλοφορούν μια split κασέτα που στη μια πλευρά έχει κομμάτια των «Stress». Το ’92 πάλι από την «Wipe Out» κυκλοφόρησε «Ο ‘Ηχος Της Ανασφάλειας ΙΙ» ο οποίος περιείχε ζωντανές ηχογραφήσεις και ανέκδοτα κομμάτια από την περίοδο ’83 ως ’85. Το ’11 σε συνεργασία με τη δισκογραφική «Β-Οtherside» κυκλφόρησαν δύο εφτάιντσα σε πεντακόσιες κόπιες, τα «Athens Burning I» και «Athens Burning ΙI» με εννιά τραγούδια τους συνολικά, από τη περίοδο ’82-’85. Το Δεκέμβριο του ’13, πάλι από την «Β-Οtherside», επανακυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος σε χίλια αντίτυπα.

565580_3841731608952_547642482_nΔιακόσια από αυτά ήταν διάφανο βινύλιο και βγήκαν σε ένα box set μαζί με ένα t-shirt και μια κονκάρδα.
Μετά τη διάλυσή τους, ο Λούης δημιούργησε τους «Speedbrakes» και αργότερα έπαιξε στους «De Traces» και «The Earthbound». Ο Νίκος Χρονόπουλος έπαιξε και ηχογράφησε με μπάντες, όπως «Panx Romana» του Φραγγίσκου, «Video Games» και αργότερα ασχολήθηκε με την ηχοληψία και τη διοργάνωση συναυλιών και καλλιτεχνικών φεστιβάλ. Ο ‘Jhonny’ έπαιξε στους «Mind Over Matter». Ο Μπουζιάνης δημιούργησε το ’84 τους «X-Mandarina Duck» και αργότερα βρέθηκε στο εξωτερικό και σε διάφορες μπάντες όπως «Passengers», «Dynamite Inc» κ.α. και το ’05 γύρισε στην Ελλάδα.

Stress16_4Ο Παλαιοκώστας συνέχισε στους «Status In Motion». Από το ’93 ως και το ’99 οι «Stress» έκαναν κάποιες εμφανίσεις με τη τελευταία σύνθεση τους και με τη συμετοχή κάποιων μελών απο άλλες πανκροκ μπάντες, σε Αθήνα, Πάτρα και Αγρίνιο, χρησιμοποιώντας σε μερικές από αυτές το όνομα «Distress».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΛΑΚΗΣ [ΦΩΝΗ] ΛΟΥΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ [ΚΙΘΑΡΑ/ΦΩΝΗ]
ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΒΑΣ [ΜΠΑΣΟ/ΦΩΝΗ] ΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ [ΤΥΜΠΑΝΑ/ΦΩΝΗ]

stress2Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3