True Lies

Δε12192011

Last update12:12:22 μμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ Καθαρές κουβέντες

Καθαρές κουβέντες

  • PDF

Και να θέλει κανείς να αγιάσει δεν τον αφήνουν. Υπάρχουν κάτι τύποι στον κυβερνητικό μηχανισμό που επιμένουν να μας κάνουν τα νεύρα τσατάλια. Αυτή τη φορά βρήκαν κάτι πολύ άχαρο: ένα κείμενο με το οποίο η κυβέρνηση  κάνει τον  απολογισμό της. Και για να το κάνουν πιο «βαρύ» το συνόδευσαν και με σημείωμα του Πρωθυπουργού. Προφανώς δεν το έγραψε ο ίδιος- δεν είναι δυνατόν να το έγραψε. Είναι γνωστό πως γίνονται αυτά. Δουλειές των λογογράφων. Μόνο που αυτή τη φορά οι μάγκες το παράκαναν. Ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζουν τον Παπανδρέου να λέει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο και θα το συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Θα πει κανείς: αυτά λέγονται στην πολιτική. Ασφαλώς. Όποτε θα μπορούσε να πει κανείς ας πάει και το παλιάμπελο. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που δεν καταπίνεται: Εμφανίζουν τον Παπανδρέου να βεβαιώνει ότι το κυβερνητικό έργο βρίσκεται  σε  απόλυτη συνέπεια με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Ότι υποσχέθηκε, αυτό ακριβώς κάνει. Αυτές οι διατυπώσεις θα προκαλούσαν απλώς μειδιάματα σε άλλες συνθήκες. Αλλά τώρα δεν είναι ώρα για αστειάκια. Είναι εξοργιστικό ότι κάποιοι θέλουν να πείσουν τους πολίτες– όποιον εν πάση περίπτωση μπαίνει στον κόπο να τα διαβάσει  αυτά -  ότι  το 2009 οι ψηφοφόροι έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ την εντολή να ασκήσει τη σημερινή  πολιτική. Ότι το ΠΑΣΟΚ πηρε την κυβέρνηση  για να ακολουθήσει το δρόμο που ακολουθεί: Το ΔΝΤ, η τρόικα, το Μνημόνιο, οι φόροι, οι περικοπές, η ανεργία, η διάλυση, η εξάρτηση και η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κόψει φλέβες διαβάζοντας ότι υπήρξε εκλογικό σώμα στο οποίο ένα κόμμα υποσχέθηκε ό,τι χειρότερο και εξελέγη θριαμβευτικά. Έχουν καμιά αξία όλα αυτά; Έχουν. Γιατί αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία. Βέβαια αυτό είναι είδος εν ανεπάρκεια στην πολιτική, ούτως η άλλως. Αλλά, παραδόξως, η αλήθεια είναι το μόνο  επιχείρημα που θα μπορούσε να έχει αυτή τη στιγμή ο Γ. Παπανδρέου. Οι καθαρές κουβέντες. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να τον κρατήσει σε  επαφή με τους πολίτες. Γιατί όλα όσα κάνει η κυβέρνηση τους πλήττουν τους πολίτες. Όταν τον εμφανίζουν και από πάνω, να τους αντιμετωπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, βγαίνουν από τα ρούχα τους.

Πολλοί μπορεί να είναι ακόμη διατιθέμενοι να αντέξουν νέα βάρη. Κανείς όμως δεν είναι διατιθέμενος να του λένε ότι τα ήθελε και τα έπαθε. Γιατί αυτό ακριβώς λέει το κείμενο: ας προσέχατε. Αυτή η τραγελαφική επίδειξη συνέπειας, προβάλλεται τη στιγμή που ακόμη και  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργοί δεν κρύβουν ότι η κυβερνητική πολιτική έχει πρόβλημα νομιμοποίησης. Ότι η κυβέρνηση ενεργεί καθ' υπέρβασην της λαϊκής ετυμηγορίας. Ότι δεν έχει εξουσιοδότηση για όσα κάνει. Καμία σχέση με το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Και όσο γι αυτά που λένε ορισμένοι  ότι «δεν ήξερε τι θα βρει» είναι γελοιότητες. Αν βρήκε κάτι που δεν περίμενε δεν είχε παρά να εξηγήσει ότι βάσει αυτών που βρήκε δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και ζητάει εκ ξένου εντολή να εφαρμόσει ένα άλλο. Αυτό που εφαρμόζει δηλαδή. Καθιστά μόνη της τον εαυτό της υπόλογο για υφαρπαγή ψήφου, όταν λέει ότι αυτά που κάνει σήμερα είναι αυτά που υποσχέθηκε να κάνει αν την ψήφιζαν.

 

του Γιώργου Λακόπουλου

ΠΗΓΗ PROTAGON

Zeitgeist Movie

Η πρώτη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

Addendum

Η δεύτερη ταινία του κινήματος ZEITGEIST

MOVING FORWARD

η τριτη ταινία του κινήματος zeitgeist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Σ.Κούλογλου "Εξομολογηση ενός οικονομικού Δολοφονου"

Χρεοκρατια

Δείτε το ντοκυμαντέρ του Αρη χατζηστεφάνου