True Lies

Πε01032013

Last update08:48:50 μμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ιστορία του Τάκη Σ. και της παρέας των αποφοίτων ενός Ιδιωτικού Κολλεγίου

Η ιστορία του Τάκη Σ. και της παρέας των αποφοίτων ενός Ιδιωτικού Κολλεγίου

  • PDF

Ο Τάκης Σ είναι το μοναχοπαίδι μιας εύπορης αστικής οικογένειας που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο πατέρας του, ο Φίλιππος Σ, καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια παραδοσιακών υφασματεμπόρων της Μακεδονίας που μετακόμισε λίγο πριν τον πόλεμο στην Αθήνα. Την διαπαιδαγώγηση του Τάκη Σ είχε αναλάβει η Frau Angela, μία αυστηρή Γερμανίδα, η οποία ξέμεινε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Η Βιολάντα, η μητέρα του Τάκη Σ, ήταν η καλλονή των Αθηνών. Όμορφη, πλούσια και αριστοκρατική είχε ανοίξει όλες τις πόρτες της καλής κοινωνίας.

Ο Τάκης Σ είχε κερδίσει από πολύ μικρός την συμπάθεια των οικογενειακών φίλων επειδή ήταν έξυπνος και ομιλητικός. Αλλά το κυριότερο είχε άψογους τρόπους. Οι παλιές οικογένειες της μεταπολεμικής Αθήνας είχαν πάντα ανοιχτές τις πόρτες τους για την οικογένεια του Φίλιππου Σ. Έτσι, ακόμη και όταν στο τέλος της δεκαετίας του ’50 η επιχείρηση τους χρεοκόπησε, τίποτα δεν άλλαξε στην ζωή τους. Ο Φίλιππος Σ εργάσθηκε σε μία επιχείρηση φίλου του και τα εισοδήματα του επέτρεπαν να στείλει τον καλομαθημένο Τάκη Σ στο Ιδιωτικό Κολλέγιο της εποχής εκείνης που είχε και άριστη φήμη.

Στο Ιδιωτικό αυτό Κολλέγιο ο Τάκης Σ ,καλλιέργησε και αξιοποίησε το επικοινωνιακό του ταλέντο και ήταν ο αγαπημένος φίλος όλων. Ήταν στην παρέα ανέμελων παιδιών από πραγματικά αριστοκρατικές οικογένειες που δεν είχαν καμία σχέση με τους νεόπλουτους μαυραγορίτες που είχαν αρχίσει να αναδεικνύονται στην μεταπολεμική Αθήνα. Ήταν η crème de la crème της κοινωνίας. Μια παρέα παιδιών χωρίς κόμπλεξ, χωρίς απωθημένα , όμορφα πάντα ντυμένα που διασκέδαζαν στα in στέκια της εποχής με κομψές κοπέλες , χωρίς να αναμειγνύονται καθόλου με την μεσαία τάξη και κυρίως χωρίς να ενοχλούν την μεσαία τάξη.

Η έλλειψη των μέσων επικοινωνίας βοηθούσε σημαντικά να κρατιέται η ιδιωτική ζωή των οικογενειών τους στη σφαίρα της μυθοπλασίας των νεόπλουτων εκείνων που μάταια προσπαθούσαν να εισέλθουν στην αστική αυτή τάξη. Μια παρέα παιδιών που, εκτός του ότι διασκέδαζε-άλλωστε ήταν και νέοι-, δεν είχε προκαλέσει κανένα κοινωνικό σκάνδαλο.

Ήταν η παρέα της λεγόμενης Ιερής Συμμαχίας του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου αφού κατά την τελετή αποφοίτησης έδωσαν τον όρκο της παντοτινής φιλίας και αλληλεγγύης.

Τα παιδιά, μετά την αποφοίτηση τους, είχαν αποφασίσει να σπουδάσουν στο Παρίσι και να μένουν μαζί. Άλλος θα σπούδαζε οικονομικά, άλλος Αρχιτεκτονική, άλλος Νομικά. Είχαν επιλέξει τα καλύτερα Πανεπιστήμια. Όταν με το καλό τελείωναν τις σπουδές τους οι επιχειρήσεις των γονιών τους θα άνοιγαν τις πόρτες τους και θα τους υποδέχονταν για να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους.

Ο Τάκης Σ,το χαρισματικό αυτό παιδί, αν και είχαν ξεπέσει οι γονείς του, θα εξακολουθούσε και μετά την αποφοίτηση να είναι ο συνδετικός κρίκος της παρέας στο εξωτερικό και όλοι οι φίλοι του τον αντιμετώπιζαν σαν ισότιμο τους.

Την παρέα αυτή των αποφοίτων του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου -που έφυγε για το Παρίσι και έμεναν ανά δύο σε όμορφα διαμερίσματα της Avenue Foss- αποτελούσαν ο Αναστάσης Σ γόνος μιας παλιάς πολιτικής οικογένειας, ο Παντελής Μ που οι γονείς του είχαν μια από τις παλιότερες εκδοτικές επιχειρήσεις με ισχυρές διασυνδέσεις στην Εβραϊκή κοινότητα, ο Νίκος Δ ο παππούς του οποίου ήταν ο ιδρυτής ενός εκ των πρώτων προπολεμικών εργοστασίων της οδού Πειραιώς, Ο Θωμάς Λ που ανήκε σε οικογένεια τραπεζιτών, ο Φώτης Σ απόγονος μία εκ των ιστορικότερων οικογενειών που δραστηριοποιείτο σε κλάδο της παραδοσιακής βιομηχανίας από τον οποίον ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες σε διάφορα μέρη της επαρχίας, ο Μάνος Κ παιδί ανώτερου στρατιωτικού της εποχής, και ο Γιάννος Α με τον πατέρα του μεγαλομέτοχο ενός επιχειρηματικού κολοσσού της εποχής με ιδιαίτερη συνεργασία στις επιχορηγήσεις του δόγματος Τρούμαν. Ήταν τέλος και ο Ιάσονας Δ ,ο πατέρας του οποίου είχε ένα τα παλιότερα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Αυτά τα παιδιά ήταν όλα, η σχεδόν όλα έξυπνα και κυρίως κοινωνικά. Ήταν αξέχαστα τα πάρτι τους στην δεκαετία του ’70 στις 9 Μούσες και στο 9+9. Η συμπεριφορά τους δεν είχε κανένα ίχνος νεοπλουτισμού. Τα καλοκαίρια τα περνούσαν στην Κυανή Ακτή, για σκί πήγαιναν από το ’70 στο Saint Moritz, μπορούσαν να πετάγονται για μια όπερα στο Covent Garden του Λονδίνου και συχνά διέμεναν σε σουίτες στα Αστέρια τη Γλυφάδας.

Πάνω από όλα, όμως, είχαν τρόπους. Ήταν ευγενικά παιδιά, δεν δημιουργούσαν ερωτικά σκάνδαλα ,δεν έπαιρναν ναρκωτικά.

Οι σπουδές των παιδιών τέλειωσαν άλλες νωρίτερα και άλλες αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του 70.Ήταν η εποχή της μεταπολίτευσης.

Νέα δημοκρατικά ήθη, ο αέρας της κοινωνικής αλλαγής άρχισε δειλά να φυσάει στην Ελλάδα, αλλά οι παλιές αυτές επιχειρηματικές οικογένειες είχαν ακόμη επιρροή.

Στους κλάδους που δραστηριοποιούντο οι γονείς τους δεν είχαν φανεί σημάδια κρίσης.Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν με την πετρελαϊκή κρίση του ’73 και τον αχαλίνωτο πληθωρισμό που έτρεχε με 25% αλλά τα παιδιά πίστευαν ότι η ιστορική παράδοση των γονιών τους θα υπερνικούσε τις δραματικές εκείνες αλλαγές που συντελούντο.

Τα χρόνια περνούσαν και ο καθένας από την παρέα τραβούσε τον δρόμο του. Τα παιδία της παρέας του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου δεν έπαυαν να είχαν και τις αδυναμίες τους ή τα ανθρώπινα ελαττώματα τα οποία φανερώνονται στις δύσκολες στιγμές. Είχαν εξάλλου ενηλικιωθεί, μπήκαν και οι γυναίκες στη μέση, αλλά πάνω από όλα άλλαζαν οι κοινωνικές συνθήκες Ο Τάκης Σ ήταν όμως πάντοτε ο κρίκος που τους έδενε και τηρούσαν τον όρκο που είχαν δώσει παλιότερα. Οι πορείες τους όμως ήταν διαφορετικές.

Ο Αναστάσης Σ ίδρυσε πολιτικό γραφείο και φρόντισε να διορίσει τον Τάκη Σ ,σύμβουλο ενός Υπουργού.

Ο Παντελής Μ, που οι φίλοι του τον έλεγαν «μερμήγκι» γιατί ήταν ο πιο σφιχτός και συνεσταλμένος, ανέλαβε την εκδοτική επιχείρηση.

Ο Νίκος Δ, που σπούδασε Οικονομικά, μπήκε στο προπολεμικό εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, αλλά μια μεγάλη απεργία στις αρχές του ’80 ήταν αρκετή για να κάνει την πρωτοπόρο επιχείρηση του παππού του προβληματική.

Ο Θωμάς Λ, με ισχυρή οικογενειακή τραπεζική υποστήριξη ξεκίνησε την δική του Εταιρεία.

Ο Φώτης Σ, με το διδακτορικό σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και με την υποστήριξη ενός εκ των τραπεζιτών θείων του φίλου του Θωμά Λ, μπήκε στον τραπεζικό χώρο. Η ιστορική οικογένεια του Φώτη Σ, που συντηρούσε πολλές οικογένειες στην επαρχία, ήταν εξάλλου από τους καλύτερους πελάτες των Τραπεζών.

Ο Μάνος Κ, ο γιός του ανώτερου στρατιωτικού, που ήταν και ο λιγότερο συμπαθής στην παρέα, γιατί τον έλεγαν κρυφά προικοθήρα, παντρεύτηκε την κόρη ενός εκ των μεγαλυτέρων βιομηχάνων της δεκαετίας του ’70 και ανέλαβε Τεχνικός Διευθυντής του εργοστασίου.

Ο Γιάννος Α είχε την ατυχία να μην προλάβει να μπει στον επιχειρηματικό κολοσσό του πατέρα του γιατί η κρίση του ’73, σε συνδυασμό με μια διαμάχη που είχε ο πατέρας του με υψηλό στέλεχος τη Μεταπολίτευσης, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του κολοσσού. Ο πατέρας του Γιάννου πέθανε νωρίς, ίσως και από την στενοχώρια του. Στον Γιάννο όμως άφησε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο μετοχών.

Τέλος,ο Ιάσονας Δ είχε αναλάβει το μεγάλο εμπορικό κατάστημα του πατέρα του και επέκτεινε τις δραστηριότητες του.

Τα χρόνια κυλούσαν, είμαστε πια στην δεκαετία του ’90, όπου η νέα δημοκρατική κυβέρνηση που έκλεινε πάνω από 10 χρόνια στην εξουσία είχε δημιουργήσει τον δικό της κύκλο επιχειρηματιών και άφηνε απέξω τις συντηρητικές αντιλήψεις της παλιάς γενιάς.

Στην παρέα των αποφοίτων του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου είχε ο καθένας πια την δική του οικογένεια με εξαίρεση τον Τάκη Σ που δεν μπορούσε να σταδιοδρομήσει πουθενά. Από το Υπουργείο έφυγε με την αλλαγή του Υπουργού και σε μία πολυεθνική -που εργάσθηκε για 3 χρόνια σαν Δ/ντης Πωλήσεων- δεν σταδιοδρόμησε γιατί δεν μπορούσε να ανεχθεί την υπαλληλική νοοτροπία.

Οι φίλοι του όμως δεν τον ξέχασαν! Οι νέες επιχειρηματικές συνθήκες απαιτούσαν την ύπαρξη ανθρώπων ετοίμων για όλα. Ανθρώπων που ανεξάρτητα από τις δεξιότητες τους έπρεπε να είναι προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα της εποχής. Και πάνω από όλα, να διαθέτουν επικοινωνιακό χάρισμα. Και ο Τάκης Σ ,ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος.

Ο Τάκης Σ γίνεται ο εκπρόσωπος μιας ενδιάμεσης offshore εταιρείας που χρησιμοποιεί η Εταιρεία του Θωμά Λ για τις εισαγωγές της.

Ο Τάκης Σ αναλαμβάνει να προωθήσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του πεθερού του Μάνου Κ σε κοσμικούς φίλους του και το 1997 η μετοχή της εταιρείας δεκαπλασιάζει την αξία της σε διάστημα 4 μηνών. Ο Μάνος Κ καταφέρνει για τα επόμενα χρόνια να διοικεί μια εταιρεία στην οποία έχει ξεφορτωθεί όλες τις μετοχές. Ιδρύει μια νέα εταιρεία στην οποία ο Τάκης Σ γίνεται Δ/νων Σύμβουλος για λίγους μήνες και την εξαγοράζει –η μητρική εταιρεία- με τα λεφτά των μετόχων της αποκομίζοντας ο Μάνος Κ σε λίγους μήνες τεράστια κέρδη. Ήταν η εποχή που αγόρασε ένα πανέμορφο σκάφος και μαζί με τον Τάκη Σ περνούσαν αξέχαστα weekends σε νησιά του Αιγαίου.

O Τάκης Σ γίνεται ο διαμεσολαβητής της πώλησης ενός σημαντικού πακέτου μετοχών του Γιάννου Α σε ένα fund που σύστησε ο Φώτης Σ, που ήταν πλέον υψηλό στέλεχος σε Ιδιωτική Τράπεζα.

Ο Τάκης Σ είναι αυτός που ανακαλύπτει στην επαρχία τον ανερχόμενο βιομήχανο Παναγιώτη Κ και τον πείθει να συνεργασθεί με την εταιρεία του Ιάσονα Δ. Ο Παναγιώτης Κ, ένα αυτοδημιούργητο παιδί από την επαρχία, ενθουσιάσθηκε από το γεύμα που του παρέθεσε όλη η παρέα στην Αθηναϊκή Λέσχη για να γιορτάσουν την νέα συνεργασία. Ο Φώτης Σ μάλιστα υποσχέθηκε να μεσολαβήσει και για την χορήγηση ενός δανείου στην Εταιρεία του Παναγιώτη Κ.

Η παρέα των αποφοίτων, χάρη στον επικοινωνιακό χαρακτήρα του Τάκη Σ, αρχίζει και προσαρμόζεται στο πραγματικό πνεύμα της αλλαγής των καιρών. Οι απόφοιτοι της παρέας του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους και συνεργάζονται με την ανερχόμενη επιχειρηματική τάξη από διάφορες θέσεις.

Αρχίζουν και πηγαίνουν σε Club των Βορείων Προαστίων -σε αυτό που έλεγαν ότι μαζεύτηκαν όλοι οι βλαχονεόπλουτοι της νέας δημοκρατικής Κυβέρνησης- εγκαταλείποντας την Αθηναϊκή Λέσχη και τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών.

Αποδέχονται στην παρέα τους μια ξανθιά κοσμικογράφο –που παλιότερα την έλεγαν «ξέκωλο»-, για να τους συστήνει ανερχόμενους επιχειρηματίες που επιδίωκαν την κοινωνική καταξίωση της παλαιάς αστικής τάξης και να τους προβάλλει σε διάφορα event.

Εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές Σπέτσες και εξορμούν τα Σαββατοκύριακα στην Μύκονο με το σκάφος του Μάνου Κ.

Φωτογραφίζονται με πούρα και σαμπάνιες στις κοσμικές στήλες της ξανθιάς κοσμικογράφου ,η οποία δεν παραλείπει να τονίζει στη λεζάντα και τι είδους business έκανε ο καθένας τους. Ο μόνος από την παρέα που κρατάει τους παλιούς τύπους είναι ο Παντελής Κ, το μερμήγκι.

Ο Γιάννος Α ακόμη και στο σκάφος του Μάνου Κ συνοδεύεται από τον butler του, τον Eddie, που έφερε από την Αγγλία. Η παρέα συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Εddie γιατί ήταν εξαιρετικά ευγενικός και δεν υπήρχε φράση ή πρόταση που να τελείωνε ο Eddie χωρίς την κατάληξη «Yes sir».

O Tάκης Σ όλα αυτά τα χρόνια ήταν κοντά στους φίλους του αναλαμβάνοντας οποιαδήποτε business του ανέθεταν και οι φίλοι του το ανταπέδιδαν συντηρώντας τον. Ο Τάκης Σ ζούσε μια υπέροχη ζωή χωρίς να τον απασχολούν επιχειρήσεις και οικογενειακές έγνοιες.

Πέρασαν και άλλα χρόνια αλλά οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές δημιούργησαν και προβλήματα στα παιδιά της παρέας των αποφοίτων του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου.

Μια μεγάλη παραγγελία του Ιάσονα Δ στον επαρχιώτη βιομήχανο Παναγιώτη Κ εξοφλήθηκε με μεταχρονολογημένες επιταγές που δεν είχαν αντίκρισμα. Τις επιταγές αυτές ο επαρχιώτης βιομήχανος Παναγιωτης Κ είχε χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ένα δάνειο που του χορήγησε με την διαμεσολάβηση του Φώτη Σ μεγάλη ιδιωτική τράπεζα. Ο Ιάσονας Δ μηνύθηκε τότε για απάτη και αδικοπραξία.

Ο Θωμάς Λ χρησιμοποιώντας εικονικά έγγραφα εισαγωγών από την Εταιρεία φάντασμα, στην οποία εκπρόσωπος ήταν ο Τάκης Σ, έλαβε παράνομα μια επιδότηση του Δημοσίου που αποκαλύφθηκε σε εσωτερικό έλεγχο του Υπουργείου.

Ο Μάνος Κ, ο επονομαζόμενος «προικοθήρας» από την παρέα, ελέγχθηκε για χειραγώγηση μετοχών. Με την σύζυγο του είχε επίσης κάποια προβλήματα σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει η σύζυγος την Διοίκηση της Εταιρείας που ανήκε στον πατέρα της. Στη σχετική μηνυτήρια αναφορά ο Τάκης Σ αναφέρετο ως «ο εκτελέσας την εντολή άμεσος συνεργός». Η εταιρεία, λίγα χρόνια μετά, ήταν ακέφαλη διοικητικά και έκλεισε αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Ο Φώτης Σ, ο τραπεζίτης της παρέας, γνώρισε ανερχόμενο επιχειρηματία από την ξανθιά κοσμικογράφο -που χρησιμοποιούσαν για δημόσιες σχέσεις, αλλά την έλεγαν κρυφά «ξέκωλο»- και ξεκίνησε συνεργασία για την δημιουργία μιας καινοτόμου επιχείρησης στον τομέα των τροφίμων.

Ανέλαβε Δ/νων Σύμβουλος αλλά σε δύο χρόνια απολύθηκε γιατί η πορεία της εταιρείας ήταν δραματική.

Η μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια των θείων του Φώτη Σ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 άρχισε να κλείνει το ένα εργοστάσιο πίσω από το άλλο παρά τις συνεχείς τραπεζικές ενέσεις. Ο Φώτης Σ ξεκίνησε αμέσως μετά καριέρα συμβούλου επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Δ, που ποτέ δεν εργάστηκε, με την βοήθεια του Τάκη Σ, άνοιξε στα 45 του μεσιτικό γραφείο αλλά, άθελα του μάλλον, βρέθηκε μπλεγμένος σε μία υπόθεση καταπάτησης δημοσίων κτημάτων.

Τα χρόνια περνούσαν και ο Τάκης Σ όλα αυτά χρόνια έζησε καλά εξυπηρετώντας τους φίλους του. Ήταν όμως ο μόνος που δεν είχε φτιάξει οικογένεια.

Η ωραία του εμφάνιση, οι καλοί τρόποι, ο κοινωνικός του αέρας -και πάνω από όλα ένα weekend στο σκάφος του Μάνου Κ- ήταν αρκετά για να εντυπωσιάσουν την εικοσιπεντάχρονη ανερχόμενη τηλεπαρουσιάστρια Μαίρη, φίλη της ξανθιάς κοσμικογράφου, αυτής που η παρέα των αποφοίτων έλεγε «ξέκωλο». Ο γάμος τους έγινε αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι παλιοί φίλοι σήμερα μεγάλωσαν. Κοντεύουν να πατήσουν τα 60 και βιώνουν με τον τρόπο τους την Ελλάδα του μνημονίου. Στα πενήντα αυτά χρόνια της φιλίας τους ο καθένας πέρασε τον δικό του κάβο. Επιπλέουν όμως. Βλέπονται λίγο πιο σπάνια αλλά δεν έχουν ποτέ παρεξηγηθεί μεταξύ τους. Ανεξάρτητα σε ποια οικονομική κατάσταση είναι ο καθένας τους η φιλία τους είναι άρρηκτη. Παίζουν μια φορά τον χρόνο και την καθιερωμένη τους πόκα. Στις συναντήσεις αυτές μαθαίνει ο ένας τα νέα του άλλου.

Ο Αναστάσης Σ είναι σήμερα στέλεχος Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό. Παρότι συναντά τους περισσότερους από τους παλιούς του φίλους -και τους βοηθά όποτε μπορεί- εντούτοις δεν διατηρεί δημόσια κοινωνικές σχέσεις με κανένα. Θεωρεί ότι βλάπτουν την εικόνα του.

Ο Παντελής Μ, το μερμήγκι της παρέας, διατηρεί την επιχείρηση του πατέρα του και ακολουθεί μια συντηρητική ζωή.

Ο Νίκος Δ ζει με χρήματα του πατέρα του σε μονοκατοικία των Νοτίων Προαστίων. Για την υπόθεση της καταπάτησης, έχει καταδικασθεί πρωτόδικα σε 5ετή φυλάκιση με αναστολή. Τα παιδιά του αποφοίτησαν και αυτά από το ίδιο Ιδιωτικό Κολλέγιο και σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Ο Θωμάς Λ έχει ποινικές εμπλοκές απο την παράνομη επιδότηση της επιχείρησης του.

Ο Φώτης Σ, ο ανιψιός της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, ,το golden boy του τραπεζικού τομέα ,παρά την αποτυχία του στον Ιδιωτικό τομέα, θεωρείται σήμερα ως γκουρού των επιχειρήσεων.

Ο Μάνος Κ ζει μόνιμα στην Ελβετία και στην Ελλάδα έχει μόνο το σκάφος του, αλλά με ξένη σημαία. Χώρισε την γυναίκα του και δημιούργησε σχέση με ατάλαντη ηθοποιό που είχε στο παρελθόν της σχέσεις μόνο με επιτυχημένους επιχειρηματίες. Το εργοστάσιο του πεθερού του έχει βγει σε επανειλημμένους πλειστηριασμούς χωρίς καμία ευτυχή κατάληξη.

Ο Γιάννος Α, ο γιος του παλαιού επιχειρηματικού κολοσσού, ζεί στο Κολωνάκι στο υπερπολυτελές διαμέρισμα του και ασχολείται μέσω computer με τα νέα χρηματιστηριακά προϊόντα CDS. Εξακολουθεί να έχει butler,τον Eddie, που τονίζει πάντα «το Yes Sir», στο τέλος κάθε πρότασης του.

Ο Ιάσονας Δ φυγοδικεί. Εγκατέλειψε την οικογένεια του και ζει μόνιμα στο Μπουένος Άιρες. Από το 2007 έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για απάτη κατ’ εξακολουθηση, πλαστογραφία και υπεξαίρεση Ταμείου Ανωνύμου εταιρείας. Η μεταβίβαση της κατοικίας του στην σύζυγο του, λίγο πριν φύγει για την Αργεντινή, κρίθηκε -πρωτόδικα μετά από 7 χρόνια- καταδολιευτική. Δύο από τα παιδιά του εργάζονται στην επιχείρηση του Παντελή Μ σαν υπάλληλοι.

Ο Παναγιώτης Κ, ο επαρχιώτης βιομήχανος, έχασε το εργοστάσιο του, μέσα σε 2 χρόνια, γιατί δεν μπόρεσε να εξοφλήσει την Τράπεζα, στην οποία εκχώρησε τις επιταγές του Ιάσονα Δ. για το δάνειο που πήρε.

Ο Τάκης Σ, το χαρισματικά κοινωνικό παιδί του Ιδιωτικού Κολλεγίου, η ψυχή και ο σύνδεσμος της παρέας, μένει πάντα σε σπίτια των Βορείων Προαστίων με ενοίκιο, που εναλλάσσει κάθε χρόνο (αποφεύγοντας να καταβάλλει το ενοίκιο) και τον συντηρεί η σύζυγος του η Μαίρη.

Τα πρωινά, ο Τάκης Σ ,είναι συνήθως στα Δικαστήρια της Ευελπίδων για υποθέσεις των φίλων του στις οποίες είχε εμπλακεί. Τα παιδιά του Τάκη Σ πηγαίνουν και αυτά στο ίδιο Ιδιωτικό Κολλέγιο και τα δίδακτρα τους τα πληρώνει ο Παντελής Μ, το μερμήγκι. Η Μαίρη, η σύζυγος του, η ανερχόμενη τηλεπαρουσιάστρια, κάνει νυχτερινή εκπομπή telemarketing σε περιφερειακό κανάλι.

Ο Παναγιώτης Κ, ο επαρχιώτης βιομήχανος, παρότι έχασε το εργοστάσιο του όταν μπήκε στην παρέα των αποφοίτων, θαυμάζει ακόμη το πνεύμα της αλληλεγγύης,τους τρόπους και τις αρχές που διαπνέουν τους απόφοιτους του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου.

Τα ονόματα είναι φανταστικά. Κάθε ομοιότητα των φίλων του Τάκη Σ, των αποφοίτων του Ιδιωτικού αυτού Κολλεγίου, με απόγονους οικογενειών της πραγματικής πολιτικής, επιχειρηματικής και τραπεζικής ελίτ της χώρας που υλοποιεί το Μνημόνιο Σωτηρίας της θα πρέπει να είναι συμπτωματική.

Γ.Κ.

Πηγή: ΡΑΜΝΟΥΣΙΑ