Handelsblatt : Χαλάρωση λιτότητας στην Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ

Handelsblatt : Χαλάρωση λιτότητας στην Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ

9
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια νέα ένταση στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την Ελλάδα περιγράφει η γερμανική Handelsblatt, αυτή τη φορά για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.  

Η οικονομική εφημερίδα, σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον, σημειώνει ότι ενώ μέχρι πρότινος οι διαφωνίες ήταν μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τώρα έχει δημιουργεί ένα νέο μέτωπο, το οποίο αναμένεται να διαφανεί και στο σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η αντιπαράθεση αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας μετά το 2018 που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, καθώς το μεν ΔΝΤ ζητά μείωση των πλεονασμάτων στο 1,5% , αλλά οι χώρες της ΕΕ αντιδρούν γιατί αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο κατέχουν αμέσως ή εμμέσως οι ίδιες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ενώ το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των όρων λιτότητας, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διατήρηση των φιλόδοξων στόχων.  Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα με πολύ μεγάλες προσπάθειες θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αλλά οι ειδικοί αμφιβάλλουν εάν η χώρα της κρίσης μπορεί να το διατηρήσει αυτό για περισσότερα χρόνια. Για το λόγο αυτό στο Ταμείο βλέπουν ως πιο ρεαλιστικό ένα πλεόνασμα του 1,5%. Το πρόβλημα: Οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε διατήρηση των αυστηρών όρων. Η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να αναδειχτεί στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει και το Ταμείο».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αυτό οφείλεται στον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μείωση πλεονασμάτων σημαίνει  μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους που έχει φτάσει στο 180%. Αυτό το απορρίπτει ο Σόιμπλε και παραπέμπει τη σχετική συζήτηση το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τέτοιες συζητήσεις πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποδεχτεί ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ωστόσο πιέζει τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν τους επόμενους μήνες σε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα πιέζεται και η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ άλλωστε απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η γερμανική πλευρά έχει υποσχεθεί, ειδικά στους βουλευτές του CDU, ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε Μέρκελ και Σόιμπλε.

Υπάρχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για το αν ΔΝΤ και Ευρώπη θα συμφωνήσουν έως το τέλος του έτους. Η Αθήνα στις αρχές του 2017 θα χρειαστεί νέα χρήματα, αλλά η γερμανική Βουλή δεν είναι πιθανό να εγκρίνει μια νέα εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα με αβέβαιη τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Παρόμοιο ρεπορτάζ και από τη FAZ

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του (προγράμματος) το 2018.

Αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν τη ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης από τους θεσμούς, κάτι το οποίο όμως ο Σόιμπλε απορρίπτει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το ΔΝΤ το υπολογίζει στις αρχές του νέου έτους. Το ΔΝΤ θέλει εν συνεχεία να συντάξει μιαν ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία όμως δεν θα διαφοροποιείται από την έως τώρα εκτίμηση του Ταμείου, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μόνον εάν οι χώρες της ευρωζώνης αποφασίσουν περαιτέρω ελαφρύνσεις. Αυτές θα μπορούσαν να αποτελούνται λ.χ. από την παράταση της αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων. Μόνο μετά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πρότειναν στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Σε κύκλους των δανειστών, ο Σόιμπλε επικρίνεται ολοένα και περισσότερο, διότι ενώ από τη μια μεριά επιμένει στη συμμετοχή τού ΔΝΤ και από την άλλη θέλει να πάρει απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017. «To ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο» όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Λόγω των εκλογών, η γερμανική στάση θα παραμείνει αμετακίνητη στο θέμα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους, η οποία στην ουσία θα ισοδυναμούσε με κούρεμα του χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί τώρα με τον ανασχηματισμό να επιδείξει μεταρρυθμιστική διάθεση και απέλυσε το Σαββατοκύριακο υπουργούς, οι οποίοι διάκεινται ευνοϊκά σε μεταρρυθμίσεις, καταλήγει η FAZ.

Share This: