Νέο gadget επιτρέπει στα smartphones να κάνουν διάγνωση καρκίνου με εργαστηριακή ακρίβεια.

Νέο gadget επιτρέπει στα smartphones να κάνουν διάγνωση καρκίνου με εργαστηριακή ακρίβεια.

26
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα φασματόμετρα ενσωματωμένα σε smartphones χρησιμοποιούνται ήδη για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του καρκίνου, έχουν όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα, γιατί είναι σε θέση να αξιολογήσουν ένα δείγμα κάθε φορά, κάνοντας το έργο διάγνωσης αργό και επίπονο. Μια σημαντική ανακάλυψη από μια ερευνητική ομάδα του Washington State University οδήγησε στη δημιουργία ενός φασματόμετρου smartphone,το οποίο είναι πολυκαναλικό, έχει χαμηλό κόστος και χρησιμοποιεί οπτικούς αισθητήρες για τη σάρωση πολλαπλών δειγμάτων ταυτόχρονα. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Lei Li (επίκουρου καθηγητή στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Υλικών) κατασκεύασε ένα φασματόμετρο που είναι εξαιρετικά ακριβές και ευαίσθητο, χάρη σε μια σειρά απο πρίσματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν τη συσκευή.

canc3

Η ομάδα WSU έχει δημιουργήσει μια συσκευή, ίσως την πρώτη στο είδος της, ικανή να ανιχνεύει πρωτεΐνες και βιοδείκτες του καρκίνου με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσαρμοσμένη σειρά απο πρίσματα που ενσωμάτωσαν μέσω μιας υβριδικής διαδικασίας παραγωγής, η οποία καθιστά το φασματόμετρο του smartphone ικανό να ανιχνεύει διάφορα δείγματα ταυτόχρονα σε αναζήτηση βιοδείκτων του καρκίνου. Το φασματόμετρο smartphone είναι οκτώ καναλιών και μπορεί να ανιχνεύσει ανθρώπινη ιντερλευκίνη-6 (IL-6), ενα γνωστό βιοδείκτη του πνεύμονα, του προστάτη, του ήπατος, του μαστού και επιθηλιακού καρκίνου.

can4Η συσκευή που κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου μέσω smartphone είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική λύση, σε τιμή περίπου $ 150. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στο iPhone 5, αλλά η ομάδα εργάζεται αυτή τη στιγμή ώστε να είναι συμβατή και με άλλα smartphone μοντέλα. Ένα φορητό φασματόμετρο , χαμηλού κόστους που παράγει εργαστήριακη ποιότητα αποτελεσμάτων είναι ακριβώς το είδος της συσκευής που ανταποκρίνεται στην υψηλή ζήτηση των αγροτικών περιοχών και ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα νοσοκομεία στερούνται εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου ή απουσιάζουν εντελώς.

Η έρευνα της εν λόγω ομάδας χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, μαζί με το ταμείο εκκίνησης WSU, και η έκθεση για τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «βιοαισθητήρες και βιοηλεκτρονική» των Η.Π.Α.

Αληθινά Ψέματα (με πληροφορίες απο WSU NEWS)

Share This: