True Lies

Τρ09252012

Last update07:48:19 μμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους φοροφυγάδες

Να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους φοροφυγάδες

  • PDF

Περί ισοδυνάμων και δίκαιης κατανομής των βαρών για την αντιμετώπιση της κρίσης το ανάγνωσμα. Αν πραγματικά η τρόικα αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση επιθυμούν να εντοπίσουν ισοδύναμα μέτρα που θα φέρουν στον προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως και πάνω από δύο δισεκατομμύρια, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν προς την πλευρά των φοροφυγάδων.


Θα αποτελούσε όχι μόνο ισοδύναμο, αλλά και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και προσπάθειας ισομερούς κατανομής των βαρών, αν για παράδειγμα κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούσαν στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Το ΣΔΟΕ έχει στη διάθεσή του 54.000 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό. Αν για παράδειγμα επέβαλλε 10.000 ευρώ έκτακτη εισφορά έως το 1 εκατ. ευρώ και το ανάλογο ποσό για κάθε εκατομμύριο, τότε τα έσοδα το 2013 και το 2014 θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, αν επέβαλλε έκτακτη εισφορά στις επαγγελματικές ομάδες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο στο σπορ της φοροδιαφυγής, στα έσοδα θα μπορούσε να βρεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ. Με τη μέθοδο αυτή όχι μόνο θα αυξάνονταν τα έσοδα, αλλά θα έμπαινε φρένο στην ύφεση, αφού εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και μισθωτοί θα γλίτωναν τις περικοπές και θα είχαν περισσότερα χρήματα για κατανάλωση.

Πρόκειται δηλαδή για ισοδύναμα που υπηρετούν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος, είναι οικονομικά ορθά γιατί δεν τροφοδοτούν την ύφεση, ενώ ικανοποιούν και το αίσθημα περί δικαιοσύνης των γνωστών υποζυγίων, δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
Το είδαμε ΕΔΩ