True Lies

Πε10112012

Last update04:45:24 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ισπανία: Διαδηλώσεις "εξαπατημένων" από τράπεζες

Ισπανία: Διαδηλώσεις "εξαπατημένων" από τράπεζες

Χιλιάδες Ισπανοί καταθέτες που τοποθέτησαν κεφάλαια σε προνομιούχες μετοχές και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσαν τράπεζες, δηλώνουν ότι «εξαπατήθηκαν» και διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες έξω από καταστήματα τραπεζών.


Πάνω από 700.000 Ισπανοί καταθέτες έβαλαν τα χρήματά τους -που σε πολλές περιπτώσεις ήταν οι οικονομίες μιας ζωής- σε υψηλής απόδοσης προνομιούχες μετοχές και σε μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα τα οποία εξέδιδαν οι τράπεζες, αλλά μετά την οικονομική κρίση, η αξία αυτών των χρεογράφων έχει βουλιάξει, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικώς αδύνατο να πωληθούν.

Πολλοί πελάτες (μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι συνταξιούχοι) δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν, καθώς οι τοπικοί τραπεζίτες τους διαβεβαίωναν ότι τα σύνθετα εκείνα προϊόντα ήταν «ασφαλή σαν καταθέσεις.»

Ορισμένες τράπεζες πρόσφεραν σε πελάτες την επιλογή της ανταλλαγής προνομιούχων μετοχών με καταθέσεις ή κοινές μετοχές, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δανείζει κεφάλα στην Μαδρίτη για τις τράπεζες, απέρριψε τέτοιου είδους συμφωνίες για όσους οίκους βοηθά.

Μεταξύ αυτών των τραπεζών είναι και η Novagalicia, που έχει εκδώσει δημόσια απολογία και δέχτηκε να μελετήσει χιλιάδες ενστάσεις πελατών.

ΠΗΓΗ EURO2DAY