True Lies

Σα09202014

Last update07:19:02 μμ

Back ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ Breaking Bad:Η τηλεόραση όπως θα την ήθελε ο Θεός αλλά και ο Διάβολος

Breaking Bad:Η τηλεόραση όπως θα την ήθελε ο Θεός αλλά και ο Διάβολος

Όταν ο παραγωγός Vince Gilligan πρότεινε το "Breaking Bad" στο τηλεοπτικό δίκτυο AMC, παρουσίασε μια διαφαινόμενη αποτυχία επικού μεγέθους: την πρόθεσή του να μετατρέψει τον καθηγητή Τζον Κίτινγκ από τον "Κύκλο των Χαμένων Ποιητών" στον Scarface.

 

Πρωταγωνιστής της σειράς ήταν ο Walter White, ένας καθηγητής χημείας Μέσης Εκπαίδευσης με δεύτερη δουλειά σε πλυντήριο αυτοκινήτων, ο οποίος είχε μια σύζυγο, ένα γιο με κινητικά προβλήματα κι ένα μωρό που θα γεννιόταν σε λίγους μήνες. Η διάγνωση της υγείας του τη μέρα που κλείνει τα 50 του χρόνια, έκανε λόγο για προχωρημένο στάδιο καρκίνο των πνευμόνων γεγονός που τον οδηγεί στον κόσμο του εγκλήματος, με το να παράγει και να πουλάει μεθαμφεταμίνη -γνωστή και ως «η κόκα των φτωχών»- προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογενείας του αλλά και τα έξοδα για τα νοσήλειά του. Όταν θα αντιμετώπιζε το ηθικό δίλημμα αν θα σκότωνε έναν απειλητικό κακοποιό ή όχι, θα έκανε πανικόβλητους μεν λογικούς δε υπολογισμούς. Κατά: "Ο ΦΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ" Υπέρ: "Θα σκοτώσει ολόκληρη την οικογένειά σου αν τον αφήσεις να φύγει".

Συγκλονιστικές τηλεοπτικές στιγμές με το καλημέρα σας. Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Walt επειδή στραγγάλισε τον κακό Krazy-8 με την κλειδαριά ποδηλάτου Kryptonite δύο μόλις ώρες μετά το ξεκίνημα της σειράς. Αν υποθέσουμε πως στις τηλεοπτικές σειρές υπάρχουν ανατροπές, αυτή η σκηνή είναι ο ορισμός της λέξης ανατροπή. Αυτά συμβαίνουν τις πρώτες χαοτικές μέρες όπου ο Walt αυτοσχεδιάζοντας περνάει γρήγορα το κατώφλι της μπίζνας των ναρκωτικών, όταν το οξύ που παρήγαγε για να αποσυνθέσει το γεμάτο τατουάζ πτώμα του Κrazy-8, τρύπησε τη μπανιέρα και μαζί το πάτωμα με αποτέλεσμα -σαν να λέμε- η "μαρμελάδα βατόμουρο" να σκάσει παντού αφήνοντας τεράστιες κηλίδες πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και κατά μία έννοια, αυτό ακριβώς έγινε. Κάθε σεζόν, ο Walt έπαιρνε όλο και λιγότερο δικαιολογημένες αποφάσεις, αλλάζοντάς τον η κάθε μία από αυτές, πότε να σφύζουν από αλλαζονία και πότε να ξεχειλίζουν εγωισμό. Είμαστε πλέον βαθιά μέσα στο Scarface στάδιο. O ήρωας της σειράς είναι πλέον ένας παλιάνθρωπος. Απομένουν πλέον μόνο 8 επεισόδια που θα μεταδοθούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Ένα deadline που επιτρέπει στον Gilligan να σχηματίσει το τέλος χωρίς τα μπαλώματα και τις βιασύνες που μας έχουν συνηθίσει oι multi-season σειρές. Αλλά, ακόμη κι αν η σειρά τελειώσει έξοχα, ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα τελειώσει καλά, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.



Φυσικά ο Walt δεν είναι ο μοναδικός που πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να κάνει επιλογές. To "Breaking Bad" είναι μια -το λέμε ρητά- εθιστική σειρά γεμάτη αγωνία, διλήμματα και μια οπτική αισθητική που σπάνια συναντάς στην τηλεόραση. (Οι σκηνοθέτες συμπεριέλαβαν στην τελευταία σεζόν, τον ανεξάρτητο κινηματογραφιστή Rian Johnson, γνωστό για το δυνατό προσωπικό του στυλ.) Άμεσα ανθρώπινη και "βρώμικα" αστεία, γεμάτη ανεξίτηλους χαρακτήρες, όπως o Jesse Pinkman (πασίγνωστος για το επικό "Yo bitch"), ο μαθητής-συνέταιρος του Walt που κατέληξε σε τραγικό κορόιδο, και ο Hank, ο θορυβώδης μπατζανάκης του Walt που δουλεύει στη Δίωξη Ναρκωτικών (DEA)(!).



Κι όμως, ενώ η σειρά είναι στο σύνολό της απολαυστική, τα επί μέρους θέματα που παρουσιάζει είναι στην πλειοψηφία τους σκοτεινά και διεφθαρμένα ιδιαίτερα τώρα που η συμπάθειά μας προς τον Walt έχει πάει περίπατο. Kάθε νέο επεισόδιο καταφθάνει γεμάτο προαναγγελίες προδοσίας - γνωρίζουμε δηλαδή τι θα γίνει αλλά όχι το πως. Η σειρά έδειξε το ύφασμά της από την αρχή, αυτό του δράματος ενός αντιήρωα τον οποίο θέλουμε να υπερασπιστούμε κόντρα σε αυτό που είμαστε. Σε αυτόν τον τομέα μοιάζει με τις τελευταίες σεζόν του "Sopranos" την πρώτη τηλεοπτική σειρά που τόλμησε τα τιμωρήσει το κοινό για την αγάπη του σε ένα τέρας. Αυτο κάνει το "Breaking Bad" ένα ριζοσπαστικό είδος τηλεοπτικού προϊόντος κι επίσης ένα πολύ περίεργο είδος must-watch: Μια παράσταση που φοβάσαι και ταυτόχρονα ποθείς να τη δεις.



Eδώ το website της σειράς: http://www.amctv.com/shows/breaking-bad, @BreakingBad_AMC

Παίζουν: Bryan Cranston (@BryanCranston), Anna Gunn, Aaron Paul (@aaronpaul_8), Dean Norris (@deanjnorris), Betsy Brandt (@betsy_brandt), RJ Mitte, Giancarlo Esposito (@quiethandfilms), κ.ά.
IMDb rate: 9,4

Συνολικά η σειρά έχει προταθεί για 63 τηλεοπτικά βραβεία και έχει κερδίσει 32 (Primetime Emmy Awards, Creative Arts Emmy Awards, Golden Globe Awards, Satellite Awards, Saturn Awards, Television Critics Association Awards, Critics' Choice Television Awards, Writers Guild of America Awards, κ.ά.)

Ν.Α.

Το είδαμε ΕΔΩ