True Lies

Κυ09212014

Last update07:19:02 μμ

Back ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Rien Ne Vas Plus...

Rien Ne Vas Plus...

  • PDF

O παραπάνω όρος ακούγεται από τον γκρουπιέρη λίγο πριν την ρίψη της μπίλιας στη ρουλέτα. Σημαίνει τεχνικά ότι μετά την ρίψη σταματούν τα πονταρίσματα των παικτών στους αριθμούς. Τον όρο αυτό θυμήθηκα ακούγοντας τα ΜΜΕ να παραπληροφορούν τους έλληνες σχετικά με την ματαίωση της συγχώνευσης ΕΤΕ-Εurobank.

 

Και εξηγούμαι:

H συγχώνευση εγκρίθηκε με την από 23.11.2012 Β Επαναληπτική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας.

Στις 10.1.2013 εγκρίθηκε από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Eurobank.

Στίς 22.2013 ανακοινώθηκε η απόκτηση του 84,35% των μετοχών της Eurobank με την αποδοχή της προσφοράς από τους μετόχους της και αποκτήθηκαν 466.397.790 μετοχές της, που υφίστανται ακόμα και δεν έχουν διαγραφεί.

Αντίστοιχα αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 408,55 εκατομμύρια ευρώ με δικαιούχους τους μετόχους της Eurobank που αποδέχτηκαν την σχετική πρόταση.

Το χρηματιστήριο ενέκρινε την 25.2.2013 την εισαγωγή των νέων μετοχών της ΕΤΕ, που άρχισαν να διαπραγματεύονται σ΄ αυτό την 27.2.2013.

Στις 25.2.2013 καταχωρήθηκε στο μητρώο ανωνύμων εταιριών του Υπουργείου Ανάπτυξης η απόφαση Κ5-704 σχετικά με την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΤΕ για τις μεταβολές που έγιναν στο μετοχικό κεφάλαιο.

Όλα φαίνονται να εξελίσσονται με κανονικό τρόπο και τηρούνται όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί.

Στα καλά καθούμενα όμως στις 30.3.2013 εμφανίζεται η τρόικα να διαφωνεί με την συγχώνευση των δύο τραπεζών και ειδικότερα με την μέθοδο πραγματοποίησης της δια απορροφήσεως.

Τι μεσολάβησε πραγματικά και άλλαξε γνώμη?

H Tράπεζα της Ελλάδος ζήτησε την γνώμη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την νομοθεσία που είχε ψηφισθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και εκδόθηκε την 12.3.2013 η σχετική γνώμη της CON/2013/17.

Την παραθέτω παρακάτω αυτούσια στα ελληνικά:

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 12ης Μαρτίου 2013 σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων

To ζουμί:

παράγραφος 4.1 : H ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και με συντόμευση των προθεσμιών για γενικές συνελεύσεις κλπ με αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως προτάθηκε από την Κυβέρνηση.

παράγραφος 4.2: Προσέξτε μην το παρακάνετε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις σας , γιατί υπάρχει νομοθεσία Εθνική και κοινοτική για την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων (!)

παράγραφος 5.1: 'Οσο οι τράπεζες κρίνονται βιώσιμες και με την προυπόθεση ότι έχει καλυφθεί το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση τους από τους ιδιώτες , οι τράπεζες θα διοικούνται από αυτούς και το ΤΧΣ θα έχει τα περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, όπως προβλέπεται.

Αλλά στη σημείωση 10 αναφέρεται ρητά: για μεταβολή καταστατικού,αύξηση ή μείωση μετοχικού κεφαλαίου,σημαντικά εταιρικά γεγονότα , όπως η συγχώνευση της τράπεζας ή η εκποίηση στοιχείων του ενεργητικού της συμπεριλαμβανόμενης και της εκποίησης θυγατρικών της , o εκπρόσωπος του ΤΧΣ έχει πάντα λόγο και ψήφο (!)

Και στην παράγραφο 5.2 η βόμβα: Πρέπει να γίνεται πάντα δημόσια προσφορά προς τους υφιστάμενους μετόχους για την άσκηση των δικαιωμάτων τους και την απόκτηση των μετοχών τους.

Δηλαδή αυτό πρέπει να γίνει και για την Αγροτική, την Proton Bank , το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τις Κυπριακές τράπεζες?

Aν ισχύει κάτι τέτοιο κάποιοι που βιάστηκαν να συνδιαλλαγούν και να συμφωνήσουν μόνο με την τράπεζα της Ελλάδος έχουν μεγάλο πρόβλημα.

Δεν έχουν;

Aς ρωτήσει κάποιος αρμόδιος εκ νέου την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και καλά ξεμπερδέματα...

Rien ne vas plus...

Eλπίζω να ξέρετε ότι όποιος παίζει μπορεί και να χάσει, αλλά τους κανόνες του παιχνιδιού δεν τους γράφει ποτέ ο ίδιος...

'Ετσι είναι ο καπιταλισμός....

Μην τρίβεστε ποτέ στην γκλίτσα του τσοπάνη...

ΠΗΓΗ