True Lies

Κυ06032012

Last update01:43:59 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Ισπανία απειλεί το ευρώ

Η Ισπανία απειλεί το ευρώ

Δυνατή παρτίδα πόκερ βρίσκεται εν εξελίξει μεταξύ Ισπανίας και ΕΕ-ΕΚΤ, μετά την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Bankia, που ενέτεινε δραματικά την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Η Μαδρίτη εγείρει θέμα απ' ευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθεί μία «καταστροφική διάσωση» και ότι θα προτιμήσει να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ. Οι  εξελίξεις αυτές φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το ελληνικό πρόβλημα και την κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Το Σαββατοκύριακο η ισπανική κυβέρνηση είχε βολιδοσκοπήσει τις Βρυξέλλες  προτείνοντας ως «ανορθόδοξη» λύση να ενισχυθεί η  Bankia με κρατικά ομόλογα 19 δισ. ευρώ, τα οποία  θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με μετρητά μέσω της τρίμηνης αναχρηματοδοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ. Θα μπορούσε έτσι να αποφευχθεί η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Όμως, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΚΤ απάντησε στη Μαδρίτη, ότι η Bankia χρειάζεται μία κανονική «ένεση» κεφαλαίων, καθώς το ανωτέρω σχέδιο θα παραβίαζε τον κανονισμό της Ε.Ε, που απαγορεύει τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα.

Μετάτην άρνηση της ΕΚΤ, η ισπανική κυβέρνηση αντεπιτίθεται: Επιμένει ότι καθώς το κόστος δανεισμού καθίσταται απογορευτικό για τη βιωσιμότητα του χρέους,  μοναδική λύση έσχατης ανάγκης είναι  ο απευθείας δανεισμός από την κεντρική τράπεζα.

Υψηλόβαθμοι Ισπανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να δεχθεί μία «καταστροφική εξωτερική διάσωση, σαν αυτές σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία» και ότι, εφόσον εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες, πρέπει τώρα η ΕΚΤ να της παράσχει στήριξη, «διαφορετικά το μέλλον του κοινού νομίσματος θα διακυβευτεί».

Η Μαδρίτη επιθυμεί επανεκκίνηση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και επανακαθορισμό του μηχανισμού ESM και ως ταμείου διάσωσης τραπεζών.

ΠΗΓΗ