True Lies

Κυ09092012

Last update05:15:03 μμ

Back ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η χλιδάτη ζωή ενός «σκλάβου σε γαλέρα»

Η χλιδάτη ζωή ενός «σκλάβου σε γαλέρα»

Οι επικριτές του Πούτιν ξεμπροστιάζουν το lifestyle του μοντέρνου Πατερούλη...«Η ζωή ενός σκλάβου σε γαλέρα», είναι ο ειρωνικός τίτλος της μακροσκελούς έκθεσης για το χλιδάτο lifestyle του Πούτιν από δύο επικριτές του, τον Boris Nemtsov, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και τον Leonid Martynyuk μέλος της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο Πούτιν είχε παρομοιάσει την ζωή του ως προέδρου με αυτή των σκλάβων στην γαλέρα, σε μια συνέντευξη τύπου το 2008.

Η έκθεση βέβαια των Nemtsov και Martynyuk, μετατρέπει την γαλέρα σε πενταόροφα γιοτ και τον σκλάβο σε μονάρχη αραβικού τύπου. Είκοσι παλάτια και βίλες, 58 αεροσκάφη, ένας στόλος γιοτ, συλλογή από πανάκριβα ρολόγια και Mercedes, και μια… ιπτάμενη τουαλέτα (σε ένα από τα αεροσκάφη του) αξίας 75.000 δολαρίων. Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στα «τυχερά» του Ρώσου προέδρου, μαζί με φωτογραφικό υλικό, χωρίς όμως να ασχολείται με τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία: η ουσία είναι στα προνόμια του ως ηγέτη της Ρωσίας που μοιάζουν να αυξάνονται συνεχώς ώστε τελικά δεν διαφέρει σε κάτι από έναν «μονάρχη του Περσικού Κόλπου ή έναν επιδειξιομανή ολιγάρχη», λένε οι δύο συγγραφείς. Κι αυτά τα λεφτά προέρχονται από την φορολογία των πολιτών, σε μια χώρα όπου περίπου 20 εκ. άνθρωποι μετά βίας τα βγάζουν πέρα.

Οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι ένας από τους λόγους που ο Πούτιν προσπαθεί να γαντζωθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία, παρά και την πτώση της δημοτικότητας του, είναι ακριβώς αυτός ο εθισμός στου στην χλιδή και στα πλούτη, από τα οποία επωφελείται και ο άμεσος κύκλος του. Παρόλα αυτά, προσπαθεί επιμελώς να κρύψει τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής του. Συνηθίζει να κάνει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε λιτά δωμάτια, στα πιο ταπεινά σπίτια που του ανήκουν ή να βγαίνει φωτογραφίες με εργάτες και απλούς ανθρώπους. Σε αυτό στοχεύουν και οι επικριτές του: να καταδείξουν την αντίθεση του lifestyle του με την ζωή του μέσου Ρώσου, και να χτυπήσουν τη δημοτικότητα του πέραν των ορίων της μέσης ρωσικής τάξης.

Ως τώρα δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από τον εκπρόσωπο τύπου του Πούτιν, όμως στο παρελθόν οι αποκαλύψεις του Wikileaks και πάλι για την χλιδάτη ζωή του χαρακτηρίστηκαν ως «απολύτως ανόητες».

Η τσαρική Ρωσία, καλά κρατεί.

ΠΗΓΗ